Mantrailen

Wat super leuk dat je interesse hebt voor de cursus mantrailen.

Het eerste doel van deze cursus is plezier hebben met je hond, samen iets ondernemen. Nou ja…..samen…  Vaak is het met speurwerk zo dat de hond het werk doet en dat wij als mens er maar een beetje bijhangen. O ja, je taxiet je hond naar de cursus. Maar dit is ook vaak de valkuil. Meestal belemmeren wij de hond in zijn speurwerk. Wij manipuleren de hond bewust en onbewust door onze houding, materiaal, tempo, ademhaling en alle andere tics die wij onszelf hebben aangeleerd. Dus de eerste tips: vertrouw op je hond, geef hem de tijd en volg hem.

Het tweede doel is dat de hond zijn energie kwijt kan. En dat kan hij zeker in het speurwerk. Met gewoon lopen ademt een hond ongeveer 30 keer per minuut. Ben je bezig met neuswerk dan snuffelt je hond 140-200 keer per minuut. Dus daar hebben ze best een basisconditie voor nodig. Hoe moeilijker jouw trail, hoe meer energie het kost voor de hond.

Met mantrailen (in deze cursus) is het de bedoeling dat de hond op zoek gaat naar een vermist persoon. Het enige dat de hond krijgt aan de start is een voorwerp waar de lucht aan zit van de vermiste persoon. Vervolgens geef jij de hond de opdracht om te gaan zoeken. Als hij het spelletje snapt gaat hij dat ook doen.

Mantrailen is een discipline in het speuren waarbij een hond veel vrijheid heeft. Hij mag zelf weten of hij met zijn neus hoog of laag speurt. Het tempo mag hij enigszins zelf bepalen. Vooral de route mag hij zelf bepalen. Door wind, maar ook door andere factoren kan het zijn dat de hond een geheel andere route kiest dan het slachtoffer heeft gelopen. Dat is bij mantrailen geen probleem. Want doel drie is; het vinden van het slachtoffer!! Het maakt dus niet uit op welke manier.